Základní škola Dědina, Žukovského 6/580, Praha 6, 161 00, 235355185, dundera@zsdedina.cz
     
 

ZŠ Dědina v rámci Dne Země čistila prostředí Prahy 5 a 6

Světová oslava Dne Země 22. dubna je obvykle spojena s osvětovou činností na téma ochrany životního prostředí a s didaktickými hrami pro děti. 11 třídních učitelů ZŠ Dědina se spolu se svými žáky rozhodlo, že nejlépe přispějí svému prostředí sběrem odpadků.


V době od 21. do 24. dubna vyrazili do bezprostředního okolí školy na sídlišti na Dědině, do obory Hvězda a do Divoké Šárky s velkými pytli o obsahu 120 litrů. Někteří sbírali též podél veřejných komunikací mezi oborou Hvězda a sídlištěm. Jedna třída se vydala do Řep, aby zpříjemnila prostředí úklidem odpadků v okolí kláštera sv. Karla Boromejského. Každá třída nasbírala alespoň jeden velký pytel odpadků, některé však i mnohem více. Nejvíce znečištěná byla místa v okolí veřejných komunikací. V oboře Hvězda byla nalezena řada předmětů, které zjevně měly již svou historii: „Sbírali jsme papírky, kapesníky, ponožky, zánovní pánskou společenskou obuv, beranici, kulicha, sluchátka, pak i nějaké znečištěné sklo, špinavé pet lahve,“ komentuje složení odpadků třídní učitelka Renáta Řimnáčová. V ostatním odpadu převládal plast a sklo. Našel se též nebezpečný odpad – použité injekční stříkačky poblíž autobusové zastávky Dědina, které později odstranila městská policie.


Všechny děti se do akce zapojily s nadšením a byly překvapené, kolik odpadků se v jejich okolí nachází. „Děti si odnesly poznatek, jak je náročné uklízet zbytečný nepořádek po druhých lidech, a poučení, že samy by takto konat neměly.“ V tomto případě platí, že i odstrašující příklad může být dobrým příkladem,“ zhodnotila přínos akce dětem třídní učitelka Naďa Petrovičová.


Kromě sběru odpadků se žáci 1. stupně mohli seznámit s tématy problémů životního prostředí a uvědomělého spotřebitelství formou didaktických her, které pro děti připravila na Den Země školní družina. Na stanovištích s tématy o významu stromů, znečištění ovzduší, třídění odpadu, značkách na obalech, povodních, nadměrném rybolovu apod. vypomáhali žáci 2. stupně a několik rodičů dětí. Některé třídy vytvořily k tématům informační plakátky, které je možné zhlédnout na výstavě v hale školy.


Alžběta Trojanová

 
Diskusní fórum
Ankety
   
© ZŠ Dědina