Základní škola Dědina, Žukovského 6/580, Praha 6, 161 00, 235355185, dundera@zsdedina.cz
     
 

Z Dědiny až do Irska

V letošním školním roce 2014/2015 se vypravili žáci naší školy na studijně poznávací zájezd až do Irska. V neděli 10. 5. zamávali žáci 6. – 9. tříd svým rodičům a autobusem cestovní kancelář Kristof se vydali na osmidenní výpravu za poznáním.
Dlouhá cesta přes SRN, Belgii a Francii nabrala na zajímavosti při přepravě přes La Manche, ze kterého se na druhém břehu stal rázem English channel. Následujícího dne, ještě dopoledne, dorazil náš autobus přezdívaný Máňa do Liverpoolu, kde jsme navštívili muzeum Beatles, obdivovali Albert´s Doks, prošli se známými ulicemi a nakupovali v Primarku.

Po ubytování v centru a krátkém odpočinku se ještě skupinka studentů vypravila na obhlídku největší evropské katedrály.
Následujícího dne jsme se cestou do přístavu Holyhead zastavili ve velšském lázeňském městečku LLandudno (čti chlandydno), kde jsme kromě nejdelšího mola obdivovali i dřevěné sochy králíka a Alenky, postav z knížky Lewise Carrola, jenž se právě zde se slečnou Alicí seznámil.

Navštívili jsme i vesnici s nejdelším názvem na světě, LLANFAIRPWLLGWYNGYLLGOGERYCHWYRNDROBWLLLLANTYSILIO GOGOGOCH. Jak je vidět, její název se nevejde ani na řádek.

Znamená to něco jako Kostel svaté Marie v dutině bílé lísky blízko prudkého víru LLantysillia z červené jeskyně. Následovala další cesta trajektem, tentokrát přes Irské moře, do Dublinu a ubytování v hostitelských rodinách.

Dalšího dne jsme se vypravili až na západní pobřeží, na Mohérové útesy a zažili si další nej…, neboť jde o evropské největší, přes 200 m vysoké, útesy. Procházka zde byla posilující, možná i proto, že jsme měli též to nejlepší počasí.

Po dalším noclehu v rodinách následoval výlet do pohoří Wicklow Mountains. Počasí bylo deštivé, ale mlžné opary dodávaly divokým horským scenériím tajuplnost. Při procházení parkem Glendalough bylo kromě jezera a klášterů založených svatým Kevinem v 6. století vidět i klidně pasoucí se laňky.

Odpoledne téhož dne jsme měli možnost vidět proslulý viktoriánský park panského sídla Powerscourt s japonskou zahradou a zvířecím hřbitovem. Putování za krásami přírody pak korunovala návštěva největšího irského vodopádu, který se svými 130 metry a po deštivém dopoledni působil opravdu impozantně.

Následoval poslední den v Irsku. Žáci se vypravili na dopoledne do školy a rozděleni na tři skupiny měli možnost zažít rodilé mluvčí jako lektory. Odpoledne se pak celá skupina vypravila za poznáváním samotného Dublinu.

Všichni si prohlédli hlavní dublinské atrakce, tedy kromě book of Kells, nejstaršího dochovaného rukopisu křesťanské Evropy, neboť k tomuto pokladu se táhla tak nehorázná fronta dychtivých turistů, že bychom v ní museli strávit většinu nám vyměřeného času. Místo toho tedy dostal každý prostor, aby navštívil nějaký ten obchod dle své libosti. Navečer se náš autobus Máňa opět nalodil a přeplavili jsme se zpět Velké Británie, následoval dlouhý noční přejezd do Londýna.

Tato metropole nás přivítala vlídným počasím, a tak nám celodenní putování londýnskými ulicemi vcelku rychle uteklo. Žáci si prohlédli hlavní londýnské pamětihodnosti a projeli se metrem, katamaránem i lanovkou. Nechyběl ani čas na nákupy na slavné Oxford street. Navečer už všichni znaveni poskládali své věci, dárečky i svá těla do autobusu a jelo se domů, kam jsme po dobře ubíhající cestě dorazili 17. 5. krátce po poledni.

Ing. Ivan Zachník

 
Diskusní fórum
Ankety
   
© ZŠ Dědina