Základní škola Dědina, Žukovského 6/580, Praha 6, 161 00, 235355185, dundera@zsdedina.cz
     
 

ŠKOLA V PŘÍRODĚ 3.A, 4.A (26.9. – 3.10.2014)

Po příjemně prožitém týdnu na Šumavě – jedné z nejčistějších lokalit v ČR, jsme vrchovatě naplněni výjimečnými dojmy a zážitky. Během pobytu děti navštívily řadu atraktivních míst a postupně objevovaly rozmanitost šumavské přírody.


Při návštěvě Chalupské slati nás přivítalo rašelinové jezírko, největší svého druhu u nás. Obdivovali jsme jeho půvabné ostrůvky a mnoho vodních ptáků. Ti nás přiměli ztišit se a naslouchat jejich hlasům. Podobný půvab měla i Jezerní slať, rašeliniště, které je jedním z nejchladnějších míst v ČR. Zde jsme vystoupili na dřevěnou rozhlednu, jež nám poskytla zajímavý pohled na okolní přírodu.

Dalšími zastávkami při našem putování Šumavou byly: Borová Lada s nově vybudovanými sovími voliérami, Kvilda, ze které vede turistická stezka k prameni Vltavy, a Modrava - obec na soutoku třech potoků: Modravského, Roklanského a Filipohuťského, jejichž pokračováním je řeka Vydra. Jedním z největších zážitků bylo putování naučnou stezkou Povydří. Příjemnou zastávkou na této trase byla Turnerova chata, kde děti zaujatě pozorovaly vydru, dovádějící v lesním výběhu.V obci Javorník nás přilákala Klostermannova rozhledna, z níž jsme dohlédli až na Velký Javor, nejvyšší vrchol Šumavy. Velmi úspěšná byla exkurze do sklářské huti ve Vimperku, kde děti nahlédly do tajů výroby rozličných skleněných produktů a byl jim poskytnut odborný výklad.


Kromě výletů za poznáním obsahoval náš pobyt i řadu aktivit, při nichž se děti učily spolupracovat v týmu; např. pořad Kdo jsme a odkud přicházíme, Cesta za pokladem, Domečky pro skřítky, Šumava očima dětí (tvorba koláže z přírodnin)…


Nezapomenutelné jsou i večery, při nichž děti ve vrchovaté míře prokazovaly svou kreativitu: volba MISS Šumava 2014, pěvecká soutěž Kvilda hledá Superstar či závěrečná diskotéka…


Jsem ráda, že se děti při pobytu na Šumavě příjemně pobavily, obohatily se o nové zkušenosti i zážitky a poznaly malebná zákoutí naší vlasti.


Děkuji paní učitelce Kateřině Bernatové a paní vychovatelce Monice Žďárské za účinnou pomoc při zabezpečení bezproblémového průběhu školy v přírodě.


Naďa Petrovičová, vedoucí ŠvP

 
Diskusní fórum
Ankety
   
© ZŠ Dědina